Kosten zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Kosten zonnepanelen dalen snel, maar wat merkt de consument daarvan?

Wat kosten zonnepanelen eigenlijk? De prijs van zonnepanelen daalt dit jaar met 35 procent, voorspellen onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance. Volgend jaar komt daar nog eens 10 tot 15 procent bij. Het kan zomaar het ‘eindspel’ op de energiemarkt inluiden. Wat merkt de consument?

Een schok voor de wereldmarkt…

De daling is fors meer dan de 20 tot 27 procent die het onderzoeksbureau eerder voorspelde. Oorzaak is de beslissing van China om in eigen land de vergoeding voor het leveren van zonnepanelen aan het elektriciteitsnet af te bouwen. Daarnaast versobert het land de subsidie voor plaatsing van zonnepanelen.

De Amerikaanse investeringsbank Roth Capital stelde hierdoor maandag zijn voorspelling over de installatie van zonnepanelen in China in 2018 naar beneden bij, van 52 naar 35 gigawatt (het totale vermogen van de geplaatste zonnepanelen). Gevolg: een wereldwijd productieoverschot en dus een prijsdaling. Kijk voor de huidige kosten van zonnepanelen maar eens bij Coolblue.
Of vraag hier gemakkelijk offertes aan bij verschillende partijen bij jou in de buurt.

Dit is het ‘eindspel’ op de energiemarkt, zegt Peter Desmet, directeur van Solarclarity, een grote Nederlandse importeur van zonnepanelen. ‘Als de prijs zo snel daalt als voorspeld, is zonne-energie over twee of drie jaar de goedkoopste manier om energie op te wekken. Goedkoper dan wind, biomassa, olie of kolen. Dat is eigenlijk alleen maar goed nieuws.’

Kosten zonnepanelen

Welke factoren bepalen o.a. de kosten zonnepanelen?

  • De kostprijs per stuk bepaalt door de schaalgrootte, hoe meer een fabrikant produceert hoe goedkoper per paneel
  • Gebruikte techniek van het paneel
  • De aanwezigheid en de hoogte van eventuele invoerrechten
  • Transportkosten van de panelen
  • Hoogte van de BTW in land van gebruik
  • Werkloon installateur

Lage prijzen mogen fijn zijn voor de eindgebruiker, dat geldt niet voor de industrie, nuanceert Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij TNO. Hij vindt de ontwikkeling zelfs ‘heel slecht nieuws’. Volgens Sinke begonnen vraag en aanbod net weer in balans te komen, na jaren van enorme overschotten.

Producenten kregen de kans om het rendement en de duurzaamheid van de panelen te verbeteren, in plaats van alleen te letten op zo veel mogelijk productie voor zo min mogelijk geld. Ook werd de industrie hierdoor interessanter voor investeerders. ‘Door één pennenstreek zijn we misschien weer terug bij af. Ik heb liever een eindspel met gezonde spelers.’

Voorspellingen over de kosten zonnepanelen zijn lastig. Zo is ook de koers van de euro van invloed, aldus Desmet. Bovendien heeft de Europese Commissie 3 september besloten de importheffingen op zonnepanelen en -cellen uit enkele Aziatische landen, waaronder China, niet te verlengen. De tarieven waren ingesteld om Europese producenten van zonnepanelen te beschermen, zonder veel succes. Nu ze worden afgeschaft, maakt dit de zonnepanelen op de Europese markt nog goedkoper.

…maar niet voor de consument

Consumenten zullen voorlopig minder merken van de prijsval. De prijs waarvoor zonnepanelen de fabriek verlaten is niet het enige dat bepaalt hoe duur het is om ze uiteindelijk op het dak te leggen. Van het transport tot de installatie: het gaat allemaal in de prijs zitten. ‘De zonnepanelen mogen goedkoper worden, de kosten van arbeid nemen in Nederland ontzettend toe. Dus mogelijk ben je dan even duur uit’, aldus importeur Peter Desmet. Wil je weten wat de kosten zonnepanelen zijn in jouw situatie? Vraag hier gemakkelijk en vrijblijvend offerte aan voor panelen in jouw situatie.

Daar komt bij dat de beslissingen van de Nederlandse regering hier meer invloed hebben dan die van de Chinese, legt een woordvoerder van de Consumentenbond uit. Zo heeft het al dan niet voortbestaan van de salderingsregeling veel meer invloed op de kosten. In ieder geval tot 2023 geldt de internationaal gezien aantrekkelijke regeling dat de consument die zonnestroom opwekt, die tegen dezelfde prijs mag terugleveren aan zijn energiebedrijf als de prijs die hij betaalt voor stroom. Binnenkort maakt het kabinet bekend of en hoe de regeling wordt voortgezet. Daarmee dalen je kosten zonnepanelen.

Kosten zonnepanelen dalen

Feit is dat de kosten zonnepanelen dalen. Tussen 2010 en 2017 al met 80 procent, volgens Bloomberg. De daling zal nog jaren doorzetten, denkt hoogleraar Wim Sinke. Dan kun je als consument net zo goed wachten met de aanschaf van zonnepanelen tot ze wat goedkoper zijn, nietwaar?

Zo eenvoudig is het niet. Zonnepanelen zijn al relatief goedkoop – momenteel is de terugverdientijd een jaar of zeven, vertelt een woordvoerder van de Consumentenbond. Je kunt wachten tot je een ons weegt, maar ondertussen betaal je elk jaar de energieleverancier. En uitgerekend nu, met de lage spaarrentes van het moment, ligt het doen van investeringen als zonnepanelen voor de hand, denkt de Consumentenbond. Of, zoals Sinke zegt: ‘De juiste instaptijd is altijd nu.’

Wat kosten 12 zonnepanelen inclusief installatie?

Om je een indruk te geven van de prijzen van veel voorkomende installaties hieronder een overzicht. Let op dit zijn de prijzen van begin 2021. Ze kunnen uiteraard per maand wijzigen maar geven in elk geval een goede indruk.

Aantal                      Wp                 Totaal        Prijs per Wp    Prijs per paneel

6 panelen               1.500 Wp      € 2.300          € 1,53                € 383,-
9 panelen               2.250 Wp      € 3.150          € 1,40                € 350,-
12 panelen             3.000 Wp     € 4.000          € 1,33                € 333,-
16 panelen             4.000 Wp      € 5.140          € 1,29                € 321,-
20 panelen            5.000 Wp      € 6.000         € 1,20                € 300,-

Zoals vrijwel altijd zie je de prijs per eenheid dalen als je meer panelen aanschaft en laat installeren. Is de terugverdientijd bij 6 panelen zo’n 7 jaar, bij aanschaf van 20 panelen is de terugverdientijd al teruggelopen naar 5 jaar. Als je dan rekent dat de meeste panelen 25 jaar meegaan heb je tenminste 18 jaar gratis stroom oplopend tot 20 jaar gratis stroom. Uiteraard kan het nog goedkoper als je de zonnepanelen zelf op het dak legt. Dat is echter alleen weggelegd voor de handige jongens en meiden onder ons zonder hoogtevrees. Raadpleeg wel een goede installateur zodat het elektrische deel veilig wordt aangelegd. Zie hier voor de 10 tips voor veilige zelfinstallatie.

Als je offertes aanvraagt, zorg dan dat je er meerdere aanvraagt en dat alle kosten zijn inbegrepen. Dus niet alleen alle materiaalkosten maar ook de installatiekosten. Zodat eventueel meerwerk voor risico van de installateur is en niet voor jouw rekening komt. Vraag ook naar referentieprojecten en bel zo nodig de referenten of ze goede ervaring met de installateur hebben. Niet alleen bij de installatie maar ook bij de afhandeling van eventuele klachten. Vraag de installateur ook gelijk of hij de BTW voor jouw wil terugvragen van de panelen. Zij hebben er ervaring mee en jou als gebruiker is het vaak een eerste keer.