Zonnecollectoren zwembad

Zonnecollectoren zwembad

Zonnecollectoren zijn een ideale en milieuvriendelijke manier om je zwembadwater te verwarmen. En op langere termijn goedkoper dan het water elektrisch te verwarmen. Tenzij je zonnepanelen over hebt die zorgen voor gratis energie. Echter een aparte investering in zonnepanelen vergt een fors budget, omdat je ook een elektrisch verwarmingselement nodig hebt zoals een warmtewisselaar. Zwembadverwarming door middel van collectoren is voordelig op verschillende manieren te realiseren waaronder met behulp van matten of bollen. Maar hoe werkt zo’n systeem?

Voordelen zwembad verwarming

Voordat we de uitleg starten eerst even over de voordelen of noodzaak van verwarmd zwemwater. Zonder verwarming wordt zwembadwater in de zon niet warmer dan 22 graden en dat duurt even voordat dit zover is. Door het zwembadwater te verwarmen tot zo’n 29 graden is het niet alleen een stuk aangenamer zwemmen dan in koud water maar je verlengt ook je zwemseizoen met een aantal maanden. Dat scheelt al snel 4 maanden en dat is fors.

vies zwembadOm energie te besparen is het daarbij zeker van belang om het zwembad ’s-nachts af te dekken om onnodige afkoeling te voorkomen. Dit halveert het warmteverlies vergeleken bij een niet afgedekt zwembad. Dat kan met eenvoudig zeil of beter nog met een duurder rolluik. Blijft het zwemwater ook verschoond van vallende bladeren en verdronken insecten.

Hoe werken zonnecollectoren zwembad?

Je plaatst de zonnecollectoren op het dak of op de grond zodanig dat ze zoveel mogelijk zon pakken. Dus zuidwaarts of waterzuidwestwaarts gericht. De waterpomp van het zwembad pompt het onverwarmde water naar de collectoren en deze pompt het verwarmde water weer terug in het zwembad. Als de collectoren op het dak zijn geplaatst is het wel van belang dat de waterpomp van het zwembad krachtig genoeg is om het water omhoog te pompen. Als vuistregel gebruik je hetzelfde aantal m2 zonnecollector als het aantal m2 zwembadwater dat je wilt verwarmen.

Solarmatten als zwembadverwarming

Behalve de klassieke collectoren kun je ook gebruik maken van EDPM matten of solarmatten. EDPM is een synthetisch rubber dat ook wel als dakbedekking wordt gebruikt en ze is bestand tegen hoge temperaturen. Voor kleine zwembaden of opzetbaden is dit een goede oplossing. Voor grotere zwembaden duurt het te lang om alle zwemwater te op deze manier te verwarmen omdat het heel veel tijd kost voordat het hele zwemwater volume door de mat is gegaan. Ook functioneren deze matten alleen bij direct zonlicht en op bewolkte dagen werkt dit dus niet. Nadeel is ook dat je veel m2 mat nodig hebt om het water te verwarmen.

Zonnecollectoren zwembad bollen

Om aan dit probleem tegemoet te komen zijn er zonnecollectoren zwembad in koepelvorm ofwel zonnecollectoren zwembad bollen. In deze bollen wordt de leiding opgerold in een koepel of bolvorm zodat je veel meer meters leiding kunt opbergen op veel minder ruimte. In deze bollen wordt het zwembadwater verwarmd. Met 1 koepel verwarm je ongeveer 5.000 liter dus voor een beetje serieus zwembad heb je dus 10 zwembad bollen nodig. Voor de meest actuele prijzen vind je hier. Uiteraard geldt ook voor de bollen dat geen zon betekent ook geen verwarming.

zonnecollectoren zwembad

Zonnecollectoren zwembad in combinatie met warmtepomp

Wil je ook kunnen verwarmen zonder direct zonlicht dan is een warmtepomp een alternatief. Als je het heel mooi wilt doen combineer je beide technieken om zowel optimaal te verwarmen in een bewolkte omgeving als in een onbewolkte omgeving. Een warmtepomp is efficiënt en duurzaam en werkt volgens het principe dat ze warmte onttrekt aan de buitenlucht. Dat kost elektrische energie maar doordat een warmtepomp zo efficiënt werkt levert ze 5 keer zoveel energetische warmte aan warm water. Hoe efficiënt een warmtepomp is zie je aan de COP waarde (Coefficiënt of Performance) van de pomp. Ze geeft de verhouding weer tussen de opgewekte energie en de hoeveelheid energie die daarvoor nodig is. Hoe hoger het getal hoe efficiënter de warmtepomp.

Warmtepompen voor zwembaden zijn er in diverse modellen. Afhankelijk van de omvormer draait de warmtepomp permanent (behalve als je de pomp uitzet natuurlijk) of is de snelheid van verwarmen instelbaar. Een pomp met een zogenaamde full inverter regelt zelf de meest efficiënte manier van verwarmen met als uitgangspunt de gewenste temperatuur van het water. Daarbij houdt deze ook nog rekening met de buitentemperatuur.

Zolang de buitentemperatuur hoger is dan 10 graden werkt een warmtepomp goed, ideaal is een buitentemperatuur van tenminste 15 graden. Hoe hoger de buitentemperatuur hoe efficiënter de warmtepomp. Aangezien de meeste zwembaden alleen in de zomermaanden gebruikt worden is dat geen enkel probleem. Omdat de waterpomp niet al te snel verwarmd moet je deze overigens een aantal dagen van te voren aanzetten als je het water op 29 graden wilt hebben.

Wil je de praktische vragen die je kunt tegenkomen bij de keuze van de juiste zonnecollectoren zwembad van anderen eens bekijken dan is dit draadje op Tweakers wel aardig om te lezen.

Zwembadafdekking

Er zijn heel veel mogelijkheden om je zwembad af te dekken in zowel de zomer als de winter. Los van de isolatie, en dus energiebesparing, zorgt een afgedekt zwembad er ook voor dat er geen vuil en bladeren in het zwemwater komen. Maar de warmte vasthouden in het water zorgt dat je minder energie nodig hebt om het zwemwater te verwarmen. Gebruik je chloor in je zwembad? Door het afdekken van het water schijnt de zon niet meer op het water en wordt het chloor niet meer afgebroken. Nog een voordeel!

Je kunt het zwembad afdekken met eenvoudige en dus betaalbare manieren zoals met lamellen, noppenfolie of een beschermzeil. Deze oplossingen zijn er al vanaf enkele tientjes. Luxer en dus duurder is het gebruik van een vierseizoenen afdekking op het zwembad. Het hele jaar te gebruiken dus één oplossing voor het hele jaar.

Exclusiever is het gebruik van een oprolsysteem. Deze vergen een uitgave die begint bij zo’n € 300,-. Dan heb je een handmatig systeem. Voor grotere afdekkingen, en dus zwaardere, heb je uiteindelijk een oprolsysteem met een motor nodig. Ook kun je gebruik maken van een mooie, transparante overkapping. Zo’n overkapping heeft bovendien als voordeel dat je ook met minder goed weer kunt zwemmen omdat je feitelijk overdekt zwemt.