Opbrengst zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Je wist al dat de zon in Nederland niet het hele jaar schijnt. Zonnepanelen leveren echter ook stroom bij bewolking. Door de lage prijs van zonnepanelen, is de stroom uit zonnepanelen goedkoop en het rendement uitstekend. Gemiddeld is de terugverdientijd van uw investering in zonnepanelen 7 jaar terwijl ze zeker 25 jaar stroom produceren.

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (wattpeak). Stroomverbruik of opbrengst wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur).

Met een dak op het zuiden kun je jaarlijks 150 kWh per m2 zonnestroom opwekken. De opbrengst van een dak op het oosten of westen is nog steeds 125 kWh per m2. De afmetingen van een zonnepaneel zijn doorgaans 1,65 x 1 meter. Het vermogen per zonnepaneel is momenteel gemiddeld 280 Wp per zonnepaneel.

Opbrengst zonnepanelen in kWh per jaar berekenen

De meest standaard zonnepaneel is momenteel de 280 Wp. per paneel van 1,65 x 1 meter breed. Onder laboratorium condities produceert dit paneel 280 kWh. Echter in de praktijk worden deze condities nooit gehaald en hanteren we een omrekenfactor om te komen tot de werkelijk rendement van zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen NederlandUitgaande van een dak op het zuiden bij een optimale hellingshoek van 30 graden is de maximale opbrengst afhankelijk van de locatie in Nederland. Dit omdat de kustgebieden in Nederland meer zon krijgen. Voor Oost-Nederland geldt een omrekenfactor van 0,82. Op de lijn Groningen – Zwolle – Eindhoven geldt een omrekenfactor van 0,85. Midden-Nederland kent een omrekenfactor van 0,9 en in West-Nederland kan dit oplopen tot maximaal 0,97. Zie ook de tabel.

Opbrengsttabel kWh / Wp

De opbrengst in kWh per Wp per jaar is afhankelijk van veel factoren. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die het rendement van uw zonnepanelen bepalen.

 

Ligging van het dak

Een van de belangrijkste factoren op de opbrengst is de ligging van het dak. Bij voorkeur dient het dak op het zuiden gericht te liggen. Sinds de prijzen van zonnepanelen gedaald zijn worden zonnepanelen echter ook op oost en west geplaatst. Ook omdat deze panelen vaak minder sterke omvormers nodig hebben is de kostprijs van deze systemen ook weer lager.

Hoek van het dak

De hoek van het dak speelt ook een rol. De optimale hoek ligt tussen de 15 en de 55 graden, afhankelijk van de windrichting. Bij een schuin dak nemen de zonnepanelen automatisch de hoek van het dak aan. Op een plat dak kunt u de hoek zelf bepalen. Hoe kleiner de hoek, hoe meer zonnepanelen u kunt plaatsen. Jouw zonnepanelen leverancier kan bij zijn het maken van een legplan van de zonnepanelen voor een plat dak de opstelling berekenen met de maximale opbrengst.

Schaduw

Schaduw speelt een belangrijke rol bij de opbrengst van zonnepanelen. Klassieke zonnepanelen worden altijd in een lus, ook wel string genoemd, aan elkaar doorverbonden. Als er schaduw valt op een van de panelen, dan verminderd dit de opbrengst van alle zonnepanelen in de string. Het is dus van belang om schaduw zoveel mogelijk te vermijden. Tegenwoordig kunnen de geavanceerdere systemen ook zorgen dat zonnepanelen onafhankelijk van elkaar geschakeld worden zodat eventuele schaduw niet meer leidt tot een grotere terugval in opbrengst.

 

Terugloop van het vermogen en de opbrengst

Het vermogen van zonnepanelen loopt ieder jaar een beetje terug. Dit is een normaal verschijnsel bij alle zonnepanelen. Fabrikanten van zonnepanelen garanderen een minimale opbrengst van 90% na 10 jaar en 85% na 25 jaar. Deze minimale opbrengst is vastgelegd in de vermogensgarantie.

Opbrengst in Euro’s

De opbrengst in Euro’s berekenen we door de opbrengst in kWh te vermenigvuldigen met de stroomprijs. Momenteel kost een kWh stroom 21,5 Eurocent. Als je dus een systeem hebt van 2700 KWh per jaar, levert dus een besparing van ruim 580 euro per jaar op.

Prijsstijging stroom

De prijsontwikkeling van stroom is onmogelijk te bepalen. Enerzijds heeft het verleden aangetoond dat de stroomprijzen voortdurend stijgen, anderzijds heeft het kabinet nu plannen om de stroomprijs te verlagen en de prijs van aardgas te verhogen gezien de aardbevingen in Groningen. Als je uitgaat van een neutrale prijsontwikkeling, reken je jezelf niet rijk.

Vergroot je rendement op zonnepanelen door BTW teruggave

Om je rendement op zonnepanelen nog verder te vergroten kun je sinds november 2013 als particulier de BTW terugvragen van de zonnepanelen installatie. De gedachte daarachter is dat je feitelijk een klein energiebedrijf hebt en door de teruglevering van de stroom aan het net dus feitelijk een ondernemer bent. Dat scheelt dus direct al 21% op je investering in zonnepanelen. Hiervoor meld je je aan bij de Belastingdienst als startende ondernemer.

Van de Belastingdienst ontvang je een btw-nummer en inloggegevens om online aangifte te doen. Wanneer je je aftrek hebt gerealiseerd meld je je weer af als ondernemer bij de belastingdienst. Let op, dit werkt alleen als je nog geen grote BTW ondernemer bent en voor de Kleine Ondernemers Regeling in aanmerking komt.

Alternatief is dat je de zonnepanelen op naam van je partner zet als je zelf al BTW ondernemer bent en niet meer voor de Kleine Ondernemers Regeling in aanmerking komt. Een aantal leveranciers van zonnepanelen verleent deze dienst gratis bij aanschaf van de zonnepanelen. Anderen hebben een stappenplan om u daarmee te helpen.

Opbrengst zonnepanelen door vermogensgarantie

De opbrengst zonnepanelen zal in de loop van de jaren geleidelijk afnemen. Hoeveel is afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen. Let bij aanschaf van de zonnepanelen op de vermogensgarantie of rendementsgarantie. Leveranciers van kwalitatieve systemen garanderen dat de panelen na 10 jaar nog 90% van hun rendement hebben en na 25 jaar nog 80 – 85% van de oorspronkelijk opbrengst. Vraag ook even of deze garantie lineair is of dat deze alleen geldt bij de termijnen van 10 en 25 jaar.

Opbrengst houden door schone zonnepanelen

Hoewel de meeste zonnepanelen tegenwoordig een vuil werende laag hebben is stof en vogelpoep niet bepaald bevorderlijk voor een goede opbrengst. Reinig je zonnepanelen dus enkele keren per jaar om een optimale opbrengst te houden. Het schijnt dat één vette klodder vogelpoep de opbrengst al met enkele procenten doet verminderen.

Gebruik bij het reinigen geen schuurmiddelen, dat is funest voor toekomstig lichtdoorval. Gebruik van een hogedrukreiniger is ook uit de boze. Zacht leidingwater of regenwater gecombineerd met een zachte borstel of spons is het best. Let met name op de onderste helft van de zonnepanelen, daar waar het vuil zich verzamelt en ophoopt. Vooral bij verticaal geplaatste zonnepanelen vermindert de opbrengst zonnepanelen hierdoor fors.

 

 

Opbrengst zonnepanelen verhogen door terugleververgoeding

Wanneer je de mogelijkheid hebt om meer stroom te produceren dan jezelf gebruikt is een hoge terugleververgoeding een interessante verhoging van de opbrengst van je zonnepanelen. Door de sterke vraag naar groene stroom zien we stijgende prijzen voor ‘overtollige’ groene stroom. Uit ons onderzoek begin 2020 blijkt dat deze teruglever-vergoeding sterk varieert per stroomleverancier.

De hoogste bieder is op dit moment van schrijven Pure Energie die maar liefst 14,52 cent per teruggeleverde kWh stroom geeft. Je opbrengst zonnepanelen wordt daarmee fors verhoogd. Vergelijk dat eens met partijen die slechts de kale stroomprijs vergoeden excl. Btw en energiebelasting. Afhankelijk van je stroomcontract liggen die bedragen rond de 6,5 en 7 cent per kWh. Andere partijen bieden slechts 5 cent per teruggeleverde kWh of nog minder.

Als particulier is de terugleververgoeding inclusief btw het meest interessant, dat brengt het meeste op. Let er wel op hoeveel extra stroom vergoed wordt tegen het geboden tarief. Bij Pure energie beperken ze de teruglevering tot 1500 kWh. Het meerdere wordt beloond met het reguliere stroomtarief dat fors lager ligt. Andere leverancier geven een lagere vergoeding maar bij bijvoorbeeld Greenchoice mag je terugleveren tot 10.000 kWh. Je opbrengst zonnepanelen kan je dus optimaliseren door hier de juiste keuzes te maken.

Opbrengst zonnepanelen in relatie tot de kostprijs

De kostprijs van de door jou geproduceerde stroom is sterk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je in één keer hebt aangeschaft en wanneer. Zonnepanelen worden nog steeds goedkoper en degene die een serieuze oppervlakte aan zonnepanelen heeft aangeschaft (lees: 100+ panelen) kan de stroom al produceren voor zo’n 5 a 6 cent per kWh. Een winstgevende business dus al realiseer ik me dat de gemiddelde particulier waarschijnlijk met een hogere kostprijs te maken heeft. Misschien kan dat bij het huidige prijsniveau inmiddels ook wel in jouw situatie. Vraag hier maar eens vrijblijvend offertes aan! Goed rekenen in combinatie met de hoogste terugleververgoeding geeft de beste opbrengst zonnepanelen.

Goed uitzoeken kan dus lonen. Voor de meest actuele teruglever-vergoeding is www.energievergelijk.nl een overzichtelijke bron.