PV panelen

Wat is het verschil tussen PV panelen en gewone zonnepanelen?

Daar kunnen we kort over zijn. Die verschillen zijn er niet. De term PV panelen komt uit de Engelstalige wereld en is de benaming voor zonnepanelen. De naam komt van ‘Photo Voltaic’. U weet dat Photo licht betekent. En Voltaic betekent elektriciteit. Deze panelen zijn dus gewoon zonnepanelen die door middel van licht elektriciteit opwekken. Met name vakmensen laten zich nog wel eens verleiden om met de term PV panelen te smijten. Gewone burgers houden het bij zonnepanelen.

Hoe werken PV panelen?

PV panelen of zonnepanelen bevatten zonnecellen die licht ontvangen. Deze zonnecellen zetten (zon) licht om in gelijkstroom. Omdat wij in ons stroomnet wisselspanning gebruiken is er altijd een omvormer nodig die gelijkstroom omzet naar wisselstroom als deze panelen aan het lichtnet gekoppeld zijn. Dit zal veelal het geval zijn. In die systemen die de opgewekte stroom direct gebruiken of in een eigen accu opslaan is een omvormer niet vereist. Deze laatste vind je in tuinverlichting, in verkeerslichten of apparaten in gebruik voor veeteelt of in ander verkeersmeubilair.

Verschillende soorten PV panelen

Er zijn inmiddels verschillende soorten PV panelen, allen met hun eigen voor- en nadelen. Goedkoper en duurder. Mooier of minder mooi. Veel opbrengst per paneel of wat minder. En ook de kwaliteit van de panelen verschilt. We hebben de verschillen voor u op een rijtje gezet: soorten panelen.

Wat zijn de opbrengsten van PV panelen?

De opbrengst van de panelen is sterk afhankelijk van de ligging van de panelen. Op het zuiden geven ze veel meer opbrengst dan op andere richtingen maar ook de hellingshoek en de locatie in Nederland verschilt. In z’n algemeenheid kun je zeggen dat hoe dichter bij de Noordzeekust hoe meer opbrengst de panelen hebben. Als u daar meer over wilt weten leest u hier meer details.

Wat kosten PV panelen?

Wat de panelen kosten is misschien niet de juiste vraag. Een juistere vraag is misschien wel ‘wat kost een PV systeem dat past bij mijn behoefte?’. Wat levert mij dat op? In hoeveel tijd heb ik het systeem terugverdiend? Gemiddeld gesproken worden PV systemen terugverdiend in zo’n 7 jaar. Dat is ook het uitgangspunt van de subsidieregeling die de minister wil gaan maken als uitgangspunt voor de terugleververgoeding voor na 2020. Wachten omdat de panelen voortdurend in prijs dalen is meestal niet verstandig. Hoe eerder u investeert hoe eerder u voorbij de 7 jaar bent. En vanaf dat moment heeft u nog tenminste 18 jaar gratis stroom.

Zelf PV panelen installeren?

Als u een beetje handig bent en geen hoogtevrees heeft kunt u overwegen de panelen zelf te installeren. Dat bespaart de installatiekosten en zorgt dat u het PV nog eerder dan in 3 jaar terugverdient heeft. De lijst met de 10 tips waar u dan op moet letten vindt u hier.