PV panelen

Wat is het verschil tussen PV panelen en gewone zonnepanelen?

De term PV panelen komt uit de Engelstalige wereld en is de benaming voor zonnepanelen. De naam komt van ‘Photo Voltaic’. Je weet dat ‘Photo’ licht betekent. En ‘Voltaic’ betekent elektriciteit. Deze panelen zijn dus gewoon zonnepanelen die door middel van licht elektriciteit opwekken. Met name vakmensen laten zich nog wel eens verleiden om met de term PV panelen te gebruiken. Gewone burgers houden het bij zonnepanelen.

Hoe werken PV panelen?

PV panelen of zonnepanelen bevatten zonnecellen die licht ontvangen. Deze zonnecellen zetten (zon) licht om in gelijkstroom. Omdat wij in ons stroomnet wisselspanning gebruiken is er altijd een omvormer nodig die gelijkstroom omzet naar wisselstroom als deze panelen aan het lichtnet gekoppeld zijn. Dit zal veelal het geval zijn. In die systemen die de opgewekte stroom direct gebruiken of in een eigen accu opslaan is een omvormer niet vereist. Deze laatste vind je in tuinverlichting, in verkeerslichten of apparaten in gebruik voor veeteelt of in ander verkeersmeubilair. Gemiddeld zal zo’n 12 – 16% van het zonlicht worden omgezet in elektrische energie. Inmiddels zijn er al zonnepanelen die 20% van het zonlicht kunnen omzetten maar dat is onder ideale omstandigheden. Dat geldt dan voor goede panelen die perfect op het zuiden staan in de juiste hellingshoek. Dit zal lang niet altijd mogelijk zijn.

pv panelen

 

Verschillende soorten panelen

Er zijn inmiddels verschillende soorten PV panelen, allen met hun eigen voor- en nadelen. Goedkoper en duurder. Mooier of minder mooi. Veel opbrengst per paneel of wat minder. En ook de kwaliteit van de panelen verschilt. We hebben de verschillen voor je op een rijtje gezet: soorten panelen.

Wat zijn de opbrengsten van PV panelen?

De opbrengst van de panelen is sterk afhankelijk van de ligging van de panelen. Op het zuiden geven ze veel meer opbrengst dan op andere richtingen maar ook de hellingshoek en de locatie in Nederland verschilt. In z’n algemeenheid kun je zeggen dat hoe dichter bij de Noordzeekust hoe meer opbrengst de panelen hebben. Als je daar meer over wilt weten lees je hier meer details.

Wat kosten PV panelen?

Wat de panelen kosten is misschien niet de juiste vraag. Een juistere vraag is misschien wel ‘wat kost een PV systeem dat past bij mijn behoefte?’. Wat levert mij dat op? In hoeveel tijd heb ik het systeem terugverdiend? Om met de laatste vraag te beginnen: gemiddeld gesproken worden PV systemen terugverdiend in zo’n 7 jaar. Dat is ook het uitgangspunt van de subsidieregeling die de minister wil gaan maken als uitgangspunt voor de terug leververgoeding voor na 2020.

De salderingsregeling

Inmiddels heeft de minister besloten de salderingsregeling te verlengen tot 1 januari 2023.

Daarna wordt deze in stappen afgebouwd tot 2031. De salderingsregeling is extra interessant omdat je niet alleen de kale stroomprijs terugkrijgt maar ook alle bijbehorende belastingen. Dat betekent een gemiddelde opbrengst van zo’n 21 cent vergeleken bij een kale stroomprijs van tussen 3 en 7 cent afhankelijk aan welke energiemaatschappij je terug levert. De salderingsregeling houdt in dat de geleverde stroom wordt weggestreept tegen het gebruikte stroom. Daarnaast accepteren verschillende energiemaatschappijen ook teruglevering tot 5000 kWh voor dezelfde prijs. Heb je dus meer zonnepanelen dan jezelf nodig hebt kijk dan goed naar welke energiemaatschappij het meeste betaalt voor je teruglevering.

Investering PV panelen

En dan de kosten of beter gezegd hoogte van de investering in PV panelen. Een gemiddeld huishouden gebruikt volgens het Nibud 2910 kWh per jaar. Dat betekent 12 zonnepanelen met een omvormer. Dat vergt, afhankelijk van merk en type paneel, een investering van € 8.700,- inclusief installatie. De BTW kun je terugvragen zodat zo’n € 7.200,- resteert. Deze set levert jaarlijks zo’n € 650,- aan stroombesparing op.

Wachten omdat de panelen voortdurend in prijs dalen is meestal niet verstandig. Hoe eerder je investeert hoe eerder je voorbij de 7 jaar bent. En vanaf dat moment heb je nog tenminste 18 jaar gratis stroom. Op de site van milieucentraal vind je veel interessante informatie.

Welke omvormer kies je?

Omvormers bestaan in vele merken, kwaliteiten en capaciteiten. Belangrijk is uiteraard dat de capaciteit van de omvormer voldoende is om de maximale stroom die de panelen kunnen leveren om te zetten naar wisselstroom die op het stroomnet wordt afgeleverd. Liggen je panelen niet zuidwaarts maar voornamelijk oost-west? Ga dan niet uit van de maximale capaciteit van de panelen maar aan wat ze maximaal gelijktijdig kunnen leveren aan stroom. In die gevallen kun je volstaan met een  omvormer met minder capaciteit die ook goedkoper is. In een oost-west opstelling begint het systeem eerder met leveren van de stroom en duurt dit gedurende de dag ook langer. Echter de piekcapaciteit is een stuk lager zodat de omvormer ook kleiner mag zijn. De omvormer is vaak het meest kwetsbare onderdeel van het systeem dus kies voor een merk met een lange garantietermijn.

Zonnepanelen en de verzekering

In toenemende mate worden dakbranden veroorzaakt door PV panelen. Bij nader onderzoek blijkt eigenlijk altijd dat dit komt door het ondeskundig installeren van deze panelen. Bij inspectie van zonnesystemen in 2018 bij woningbouwverenigingen en bedrijven bleek bij 50% van de systemen dat ze gevaarlijk waren geïnstalleerd. Zorg dus voor een deskundige installateur en meld je systemen aan bij je brandverzekering. Zodat bij een eventuele brand de verzekeraar zich er niet op kan beroepen dat hij niet van het bestaan van de panelen wist en dat dit het risico van brand verhoogde.

Zelf panelen installeren?

Als je een beetje handig bent en geen hoogtevrees heeft kun je overwegen de panelen zelf te installeren. Dat bespaart de installatiekosten en zorgt dat je het systeem nog eerder dan in 7 jaar terugverdiend heeft. Zorg dan wel voor een correcte manier van installeren en raadpleeg de vakman hoe dit op de juiste wijze te doen. De lijst met de 10 tips waar je dan op moet letten vind je hier.