Zonnecollectoren

Zonnecollectoren zijn er in veel verschillende uitvoeringen op basis van veel verschillende technieken. Meest voorkomende zijn de vlakke plaat collectoren en de vacuümbuizen uitvoering, ook wel heatpipes genoemd. Beiden worden bij voorkeur schuin op het dak geplaatst, in een hoek, om zo het zonlicht om te zetten in warm water en dit vervolgens naar de CV ketel te brengen.

Vlakke plaat zonnecollectoren

De vlakke plaat zonnecollector werkt volgens het principe van een zwarte plaat, afgedekt met een glazen plaat. De zwarte plaat absorbeert het zonlicht en geeft deze warmte af aan de speciale solar vloeistof in de collector. Deze vloeistof gaat naar een zogenaamd reactorvat of zonneboiler en geeft daar de warmte weer af aan het leidingwater. Het water in de zonnecollector kan bij zeer zonnige dagen, wel tot 90 graden celcius heet worden. Na het afgegeven van de warmte aan het leidingwater wordt het afgekoelde water teruggepompt naar de collector om opnieuw verwarmd te worden.

Een zonnecollector alleen heeft geen functie. Ze vormt, samen het reactorvat, je zonneboiler systeem. Aangevuld met een naverwarmer. Deze naverwarmer zorgt dat het water de minimale temperatuur van 60 graden celcius bereikt als de zon omstandigheden te slecht zijn om de juiste temperatuur uit de collector te krijgen.

De CV-ketel kan deze rol van naverwarmer vaak op zich nemen mits geschikt. Het voordeel van een vlakke plaat zonnecollector is z’n zwarte kleur die op afstand vaak lijkt op een zonnepaneel. Normaal gesproken is de afmeting van een vlakke plaat zonnecollector anders dan die van een zonnepaneel al zijn er nu ook collectoren met dezelfde afmetingen. Esthetisch dus een fraaie keus.

Zonnecollectoren

Vacuümbuizen zonnecollectoren

Deze collectoren werkt met een aantal glazen pijpen, uitgevoerd van dubbel glas. Dit dubbel glas is vacuüm gezogen en achter deze glazen buizen in een zogenaamde parabolische spiegel geplaatst die de schuin invallende zonnestralen afbuigt naar de buis en daarmee meer energie richt op de vloeistof in de buis.

Daarmee is deze collector minder gevoelig voor de juiste hellingshoek op het dak. Een speciale coating zorgt dat de warmte zolang mogelijk wordt vastgehouden. Dit systeem is tot 40% efficiënter dan de vlakke plaat zonnecollector en dat is met name van belang in de winter wanneer de omstandigheden niet ideaal zijn. Noodzakelijk als je de collector wilt gebruiken om het huis te verwarmen. Immers in de winter heb je de warmte het hardste nodig.