Veelgestelde vragen

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

De standaard afmeting van een mono of polykristallijne zonnepaneel is 1,65 meter bij 1,00 meter. Vanaf 300 Wp zijn de panelen langer, zo’n 2,00 meter bij een breedte 1,00 meter. Dunne-film panelen zijn er in alle maten maar zijn overwegend kleiner dan de mono en polykristallijne panelen.

Hoeveel vermogen hebben zonnepanelen?

Dit is afhankelijk van het paneel dat je koopt. De mono en polykristallijne zonnepanelen starten bij 245 Wp, oplopend naar 260, 280, 300, 320, 350 en 400 Wp per paneel. Deze laatste panelen zijn groter in omvang, 2 meter bij 1,5 meter en dus ook zwaarder. Dunne-film zonnepanelen hebben in het algemeen minder Wp per paneel.

Wat zijn de nieuwste zonnepanelen?

Solarwatt heeft zonnepanelen ontwikkeld die beter functioneren bij weinig licht. Dat zorgt dat deze panelen meer opleveren op bewolkte dagen.

De nieuwe zonnepanelen zijn ideaal voor landen waar de zon minder schijnt, zoals Nederland.

Zonnepanelen met PERC-cellen

Het zonnepaneel is gebouwd met PERC-cellen. Deze cellen behalen het meeste rendement uit het onderste deel van de zonnecel. Dit is de plek waar de kleuren worden opgevangen die vaak wél door wolken worden doorgelaten. Wolken werken namelijk als een filter voor zonlicht en zorgen ervoor dat bepaalde kleuren worden tegengehouden. PERC-cellen zorgen er ook voor dat er minder energie verloren gaat.

Glas-glas zonnepanelen

De achterkant van de panelen is in dit geval gemaakt van glas in plaats van kunststof, de zogenoemde glas-glas panelen. Dit zorgt voor een hoger rendement van de panelen. Een zonnepaneel levert bij hogere temperaturen dan 25 graden mindere prestaties omdat de cel warmer wordt. Het glas van deze panelen houdt de zonnecellen echter koeler, waardoor het rendement hoger is. Daarnaast beschermt het glas tegen schadelijke invloeden van vocht en zuurstof. Dit verhoogt ook de levensduur van de zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je berekent het aantal zonnepanelen door je totale energieverbruik per jaar te delen door de omrekenfactor (0.85). Deze omrekenfactor is afhankelijk van waar je de zonnepanelen plaats in Nederland. Zie ook https://www.zonnepanelenplanet.nl/opbrengst/

Stel: je verbruikt jaarlijks 3500 kWh aan stroom, dan heb je een installatie nodig die 3500 / 0.85 = 4117 Wp (Wattpiek) kan leveren. Dit geldt alleen bij plaatsing op het zuiden en bij de juiste hellingshoek. Dat komt dan neer op 15 zonnepanelen van 280 Wp (15 x 280 = 4117 of 13 panelen van 320 Wp = 4.160)