De belangrijkste 4 soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Je hebt diverse soorten zonnepanelen, allemaal verschillende types, maten en merken. Het soort paneel wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waar de zonnecellen uit bestaan. De vier bekendste soorten beschrijven we op deze pagina:

  • soorten zonnepanelenMonokristallijn
  • Polykristallijn
  • Dunne film
  • Glas-glas panelen
  • CIGS panelen

Monokristallijn zonnepanelen

Deze panelen zijn vaak te herkennen aan hun zwarte kleur. Er is een speciaal productieproces nodig om de zonnecellen voor monokristallijn panelen te produceren. Hierdoor zijn de kosten weliswaar hoger, maar gaan de panelen langer mee met een relatief hoog rendement van 20 procent of meer. Voor de actuele kosten van deze en andere soorten zonnepanelen vraag je hier vrijblijvend en gemakkelijk offertes op maat aan.

Wil je eerst even wat gevoel krijgen bij de prijzen van diverse soorten zonnepanelen vind je die hier.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn panelen zijn te herkennen aan de blauwe kleur. De aanschafprijs is lager dan bij monokristallijn panelen, evenals het rendement. Heb je veel dakoppervlak? Dan kan de keuze voor polykristallijn een goede keuze zijn.

Dunne-film zonnepanelen

Dunne-film panelen zijn opgebouwd uit dunne laagjes zonnecellen. Eigenschap van deze panelen is dat ze flexibel en lichtgewicht zijn. Dunne-film panelen hebben het voordeel dat ze bij gedeeltelijke schaduw minder terugvallen in opbrengst. Ze worden veel gebruikt op gebogen oppervlakten en zijn licht in gewicht.

Glas-glas zonnepanelen

Rendement van glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen gaan tot 33% langer mee en de opbrengst ligt 25% hoger dan de meest gebruikte zonnepanelen zoals die nu in gebruik zijn. Bij glas-glas zonnepanelen zien we product en vermogensgaranties van 30 jaar.

Het hogere rendement van deze soort zonnepanelen heeft meerdere oorzaken, maar wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat de degradatie van de opbrengst na het 10e jaar veel lager is dan bij de glas-folie varianten. Onderstaande grafiek van Solarwatt laat dit duidelijker zien.

Solarwatt opbrengst zonnepanelen

Doordat glas-glas zonnepanelen duurder in aanschaf zijn dient vooraf een goede berekening gemaakt te worden of deze meerprijs voldoende wordt goedgemaakt door de verwachte meeropbrengst. Doordat ze nu in grotere aantallen geproduceerd worden mag je snel dalende prijzen verwachten waardoor ze snel interessanter worden. Huidige prijzen vergelijken? Vraag hier maar eens een vrijblijvende offertes aan.

CIGS-panelen

Een nieuw soort zonnepaneel is de CIGS-paneel. Dit is feitelijk een combinatie paneel van verschillende materialen en is een veelbelovende technologie. CIGS staat voor Copper Indium Gallium Selenide. CIGS cellen hebben in het laboratorium al een efficiëntie van rond de 20% bereikt. Op dit type paneel bestaat uit verschillende metalen zoals koper, indium en selenium. Je hebt bij deze panelen meer m2 nodig om dezelfde opbrengst. De opbrengst per Wp is beter maar per m2 niet.

Deze panelen zijn een uitstekende keus op zeer warme daken. Het verlies aan rendement bij temperaturen boven de 25 graden Celcius is een stuk kleiner dan bij de klassieke zonnepanelen. We hebben het dan over de temperatuur van het paneel, niet de omgevingstemperatuur. Het verlies is aan rendement bij een monokristallijn paneel is dan twee keer zo groot dan bij een CIGS paneel.

Degradatie per soort zonnepanelen

Alle soorten zonnepanelen produceren minder energie naar gelang ze ouder worden. In het algemeen degraderen dunne-film panelen iets sneller dan mono en polykristallijne panelen. De vermogensgaranties die door de producenten worden gegeven op de verschillende soorten zonnepanelen leert ons meer.

Bijvoorbeeld: De garantie voor veel dunne-film panelen is 10 jaar product garantie, en vermogens garantie van 85% voor de eerste 10 jaar, en 75% voor de resterende jaren t/m jaar 25.

De garantie van veel mono en polykristallijne panelen is 25 jaar product garantie, en vermogensgarantie van 95% voor de eerste 5 jaar, vervolgens een afname van 0,4% per jaar voor de resterende jaren t/m jaar 25. (ter vergelijking: Dit komt neer op in jaar 10: 93% , in jaar 25: 88%).

Let op dat de dunne-film zonnepanelen een kleiner formaat hebben en per paneel een lagere Watt piek hebben. Dus om dezelfde opbrengst te krijgen zijn meer panelen nodig dan bij de glazen soorten zonnepanelen. Afhankelijk van de Watt piek van het paneel kun je bij dunne-film panelen wel 50% meer dakoppervlakte nodig hebben dan bij de mono en polykristallijne panelen. Dit kan dus ook betekenen dat de installatiekosten van de dunne-film panelen hoger zijn. Gemiddeld moet je zeker 20% minder rendement verwachten van deze panelen per m2.

Dunne-film zonnepanelen worden veel gebruikt op caravans en boten. Daar waar veel gebogen oppervlaktes zijn of waar het gewicht een rol speelt.

Op Wikipedia vind je aanvullende informatie