De belangrijkste 4 soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Je hebt diverse soorten zonnepanelen, allemaal verschillende types, maten en merken. Het soort paneel wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waar de zonnecellen uit bestaan. De vier bekendste soorten beschrijven we op deze pagina:

  • Monokristallijn
  • Polykristallijn
  • Dunne film
  • Glas-glas panelen

soorten zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Deze panelen zijn vaak te herkennen aan hun zwarte kleur. Er is een speciaal productieproces nodig om de zonnecellen voor monokristallijn panelen te produceren. Hierdoor zijn de kosten weliswaar hoger, maar gaan de panelen langer mee met een relatief hoog rendement van 20 procent of meer. Voor de actuele kosten van deze en andere soorten zonnepanelen vraag je hier vrijblijvend en gemakkelijk offertes aan.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn panelen zijn te herkennen aan de blauwe kleur. De aanschafprijs is lager dan bij monokristallijn panelen, evenals het rendement. Heb je veel dakoppervlak? Dan kan de keuze voor polykristallijn een goede keuze zijn.

Dunne-film zonnepanelen

Dunne-film panelen zijn opgebouwd uit dunne laagjes zonnecellen. Eigenschap van deze panelen is dat ze flexibel en lichtgewicht zijn. Dunne-film panelen hebben het voordeel dat ze bij gedeeltelijke schaduw minder terugvallen in opbrengst. Ze worden veel gebruikt op gebogen oppervlakten en zijn licht in gewicht.

Glas-glas zonnepanelen

Nieuw zijn de glas-glas zonnepanelen. In plaats van een kunststof folie op de achterzijde van het paneel heeft dit soort zonnepaneel glas aan de achterzijde. Dat maakt dat de invloed van vocht en temperatuurschommelingen op het paneel veel kleiner is dan bij de glas-folie panelen. De zonnecellen zitten daarmee veilig gebakken tussen 2 glasplaten.

Glas-folie panelen willen na verloop van jaren nog wel eens vocht doorlaten via de folie. En vocht in zonnepanelen is geen goede combinatie. Om te voorkomen dat glas-glas panelen onhanteerbaar zwaar worden maakt, worden ze gemaakt van veel dunner glas dan de klassieke panelen. Het gebruikte glas voor glas-glas panelen is veiligheidsglas van maar 2 mm. Dit in tegenstelling tot het glas in de glas-folie panelen die tot 4 mm dik is.

Rendement van glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen gaan tot 33% langer mee en de opbrengst ligt 25% hoger dan de meest gebruikte zonnepanelen zoals die nu in gebruik zijn. Bij glas-glas zonnepanelen zien we product en vermogensgaranties van 30 jaar.

Het hogere rendement van deze soort zonnepanelen heeft meerdere oorzaken, maar wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat de degradatie van de opbrengst na het 10e jaar veel lager is dan bij de glas-folie varianten. Onderstaande grafiek van Solarwatt laat dit duidelijker zien.

Solarwatt opbrengst zonnepanelen

Doordat glas-glas zonnepanelen duurder in aanschaf zijn dient vooraf een goede berekening gemaakt te worden of deze meerprijs voldoende wordt goedgemaakt door de verwachte meeropbrengst. Doordat ze nu in grotere aantallen geproduceerd worden mag je snel dalende prijzen verwachten waardoor ze snel interessanter worden. Huidige prijzen vergelijken? Vraag hier maar eens een vrijblijvende offertes aan.

Degradatie van zonnepanelen

Alle soorten zonnepanelen produceren minder bij het ouder worden. In het algemeen degraderen dunne-film panelen iets sneller dan mono en polykristallijne panelen. De vermogensgaranties die door de producenten worden gegeven op de verschillende soorten zonnepanelen leert ons meer.

Bijvoorbeeld: De garantie voor veel dunne-film panelen is 10 jaar product garantie, en vermogens garantie van 85% voor de eerste 10 jaar, en 75% voor de resterende jaren t/m jaar 25.

De garantie van veel mono en polykristallijne panelen is 25 jaar product garantie, en vermogensgarantie van 95% voor de eerste 5 jaar, vervolgens een afname van 0,4% per jaar voor de resterende jaren t/m jaar 25. (ter vergelijking: Dit komt neer op in jaar 10: 93% , in jaar 25: 88%).

Let op dat de dunne-film zonnepanelen een kleiner formaat hebben en per paneel een lagere Watt piek hebben. Dus om dezelfde opbrengst te krijgen zijn meer panelen nodig dan bij de glazen soorten zonnepanelen. Afhankelijk van de Watt piek van het paneel kun je bij dunne-film panelen wel 50% meer dakoppervlakte nodig hebben dan bij de mono en polykristallijne panelen. Dit kan dus ook betekenen dat de installatiekosten van de dunne-film panelen hoger zijn. Gemiddeld moet je zeker 20% minder rendement verwachten van deze panelen per m2.

Op Wikipedia vind je aanvullende informatie