Warmtepompboiler

De warmtepompboiler is een speciale ventilatie warmtepomp. Ook deze verwarmt door middel van omgevings- of ventilatielucht, maar met deze boiler verwarm je geen ruimtes maar tap- of sanitair water.

Het voordeel met deze boiler is dan ook dat verwarmde ventilatielucht, die normaal gesproken de woning weer verlaat, wordt gebruikt om tapwater te verwarmen. Dit werkt alleen in de situatie dat je geen WTW installatie in huis heeft.

Het systeem werkt als volgt. De warmtepompboiler leidt de warme lucht uit de ventilatie naar de warmtewisselaar. Door de warmtewisselaar loopt een koelvloeistof. De warme lucht verwarmt de koelvloeistof zodat deze gasvormig wordt (verdampt). De compressor in de warmtepompboiler drukt dit gas vervolgens samen, waardoor er hoge temperaturen vrijkomen. Met deze hitte wordt warm water verwarmd en hiermee bespaart u zo’n 50% gas.

De warmte van de ventilatielucht kan maar éénmalig onttrokken worden. De warmte uit de buitenlucht wordt eerst gebruikt om het water te verwarmen, aangevuld met behulp van elektriciteit wordt het water verder verwarmd totdat het tapwater de gewenste temperatuur bereikt heeft.

Warmtepompboiler aansluiten

De warmtepompboiler kun je eenvoudig installeren op het bestaande leidingwerk. Dit kan zijn op zolder, bijkeuken, garage of keuken. Kleinere exemplaren kun je zelfs installeren in een keukenkast.

De warmtepompboiler vindt vochtige lucht nog prettiger. Wilt u ruimtes zoals kelder, douche of garage van vocht ontdoen, dan is de warmtepompboiler een goede oplossing.

De warmtepompboiler gebruikt gewoon de lucht uit de ruimte waar hij geplaatst is. Hij heeft daarom geen aparte luchtaansluiting nodig. Je kunt de pomp ook aansluiten op het ventilatiekanaal of luchttoevoer buiten de woning.

Als je dan het stroomverbruik van de warmtepompboiler helemaal fossielvrij wilt laten zijn dan sluit je deze aan op je zonnepanelen.

Watertemperatuur

De warmtepompboiler kan het water verwarmen tot temperaturen tussen de 16 en 55 graden. Deze temperatuur stel jezelf gemakkelijk in op het apparaat. Bij een lage watertemperatuur is het water eerder op temperatuur en bespaart u stroom. Voor het douchen gebruiken we over het algemeen water met een temperatuur tussen 37 graden en 40 graden. Let erop dat je boiler een anti-legionella programma heeft die ervoor zorgt dat de watertemperatuur regelmatig verhoogt wordt naar 65 graden. Op sommige boilers zit ook een vakantieprogramma. In die periode wordt het water niet verwarmt en heb je dus ook geen stroomkosten.

Wanneer kies je voor een warmtepompboiler?

  1. Wanneer je veel warm water nodig hebt: Hoe meer warm water je nodig hebt, hoe meer je kunt besparen met deze boiler. Dit vergt echter dan wel een groot boilervat waarbij je dan wel de fysieke ruimte moet hebben om deze te plaatsen.
  2. Bestaande woning en/of geen zin in grote werken: De installatie van een warmtepomp is zeer eenvoudig en goedkoper dan een zonneboiler. Het toestel werkt op elektriciteit en moet je simpelweg in het stopcontact steken.
  3. Als je meer zonnepanelen hebt dan dat je stroom verbruikt: Zonnepanelen leveren ‘gratis’ stroom. Deze groene stroom zet je dan om in warm water.

Terugverdientijd en wat kost dit eigenlijk?

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is efficiënter dan een elektrische boiler. In het gunstigste geval is deze boiler 3 keer efficiënter dan zijn elektrische evenknie. Het rendement wordt mede bepaald door de temperatuur van de ventilatielucht en de gewenste temperatuur van het tapwater.

Uiteraard is de combinatie van behoorlijk warme ventilatielucht en een niet te hoge tapwater-temperatuur het meest voordelig. De aanschafprijs van deze warmtepompboiler is hoger dan de elektrische boiler, echter op termijn verdien je het verschil terug. Bovendien is deze vorm van verwarmen veel milieuvriendelijker.

Voor een gezin met 2 a 3 personen is een boiler met een opslagcapaciteit van 80 tot 100 liter genoeg. Deze vergen een investering van zo’n € 2.000,- exclusief installatiekosten.

Reken voor een gezin van 4 personen is een boiler vereist van 150 tot 200 liter. Reken dan op een investering van zo’n € 3.000,- voor de warmtepompboiler inclusief de plaatsingskosten.

Als particulier kun je ook subsidie aanvragen op je warmtepompboiler. Afhankelijk van de capaciteit van de boiler kun je tot € 800,- terugkrijgen met een ISDE subsidie. Voor 2022 is er totaal 228 miljoen subsidie beschikbaar. Check van te voren of er nog geld in de pot zit en voor hoeveel subsidie je in aanmerking komt. Na installatie snel kopie factuur en kopie betalingsbewijs uploaden om te voorkomen dat de pot voor 2022 leeg is. Dit kan tot 12 maanden na installatie. Deze subsidie loopt tot 2030.

Voor bedrijven is belangrijk dat een investering in de warmtepompboiler onder EIA regeling valt. Dat betekent dat je in 2021 45% van de investering ten laste van de winst mag brengen. In plaats van de EIA regeling kun je ook gebruik maken van de ISDE subsidie. Zie hiervoor de site van de RVO.

Meer informatie vind je op de website van Milieucentraal

Wanneer welke boiler?

Zonneboiler

Een zonneboiler is een boiler die meestal op je dak wordt geplaatst en daarmee op een zeer milieuvriendelijke manier zonnewarmte omzet in verwarmd water voor je tapwater of ruimteverwarming via de centrale verwarming.

Meestal met na-verwarming omdat in de koude wintermaanden in Nederland te weinig zon is terwijl de warmtevraag dan maximaal is. De overwegingen waarom je voor een warmtepompboiler kiest heb je hierboven kunnen lezen.

Een zonneboiler kun je beter inzetten in de situatie dat je weinig behoefte hebt aan warm water zoals in kleine huishoudens. Nadeel van een zonneboiler is dat deze vooral in de wintermaanden te weinig warm water levert en dat er dus behoorlijk naverwarmd moet worden. Ook moet je maar een dak hebben met oriëntatie op het zuiden of zuid-westen. Het is een voordeel dat je de zonneboiler ook kunt inzetten in combinatie met een bestaande CV-ketel.

Elektrische boiler

Het voordeel van een elektrische boiler is dat je slechts een stopcontact nodig hebt en een waterleiding. Geen gasaanvoer of rookgasafvoer. Met een eenvoudige draaiknop bepaal je de watertemperatuur. Ideaal op plekken zonder gasleiding.

Nadeel is dat de meeste boilers een beperkte hoeveelheid water hebben en mocht je eenmaal die hoeveelheid hebben opgebruikt, dan kost het enige tijd voordat nieuw warm water uit de boiler komt. De associatie met handmatig de afwas doen komt nu spontaan bij mij op. Bij het 2e teiltje was er een verplichte pauze.