Warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het water met behulp van elektriciteit. Deze warmte kun je gebruiken voor de verwarming van je woning of bedrijfspand en als je wilt ook voor het tapwater. Daarmee daalt je gasrekening maar je stroomrekening loopt daardoor uiteraard op. Eigenlijk werkt een warmtepomp als een omgekeerde koelkast.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Hybride warmtepomp

We kennen verschillende soorten waterpompen. De hybride waterpomp wordt met name ingezet in matige geïsoleerde huizen en werkt in combinatie met je HR CV-ketel. Matig geïsoleerd betekent altijd nog wel dat zowel het dak, de vloer als ook de muren geïsoleerd moeten zijn. Ook is dubbel glas vereist. Net als bij de zonneboiler wordt de HR-ketel gebruikt voor bijverwarming van het huis op koude dagen. Ook zorgt de HR-ketel voor verwarming van het tapwater voor douche en keuken.

Hybride pompen zorgen voor een CO2 uitstoot daling van 25% en voor lagere energielasten. Een hybride waterpomp kan samenwerken met je huidige radiatoren maar de pomp werkt efficiënter als je zogenaamde lage temperatuurverwarming gebruikt zoals vloerverwarming of speciale radiatoren.

Het nadeel van de hybride pomp kan zijn dat zijn buitenunit met zijn ventilator veel lawaai kan maken in het stookseizoen. Let dus allereerst op een ventilator die weinig lawaai maakt en in de tweede plaats. Zet dat ding op een plek waar je buren en jijzelf nog goed door kunnen slapen. Op deze hybride waterpompen krijg je nu nog een subsidie, € 1.500,- tot € 1.800,- voor de meest zuinige unit. O ja, vraag deze subsidie aan binnen 6 maanden na installatie.

Ventilatiepomp

Een ventilatie warmtepomp werkt alleen in een huis of gebouw dat mechanisch geventileerd wordt. Deze pomp haalt de warmte uit de ventilatielucht en kan zeker een bijdrage leveren aan energiebesparing en besparing van CO2. Echter de capaciteit van het ding is beperkt en zelden groot genoeg om het hele huis mee te verwarmen. Het subsidiebedrag voor dit type pomp begint bij € 1.350,- euro en loopt op tot € 1.650,- voor de meest zuinige uitvoering.

Bekijk hier informatie over de waterpompboiler.

Volledige warmtepomp

Een volledige warmtepomp vervangt je HR ketel helemaal en zorgt dus voor zowel verwarming van het hele huis als ook je tapwater voor douche en keuken. Maar dit vraagt wel een woning of bedrijfspand dat zeer goed geïsoleerd is. Gewone dubbele beglazing volstaat niet meer. HR++ of HR+++ is noodzakelijk. De meeste huizen vanaf 1992 voldoen aan deze norm of uiteraard de huizen die ouder zijn en nadien extra geïsoleerd.

De gewone radiatoren volstaan hier niet. Vloerverwarming of LTV radiatoren zijn noodzakelijk. Het advies is om de temperatuur zoveel mogelijk op een constant niveau te houden omdat het opwarmen relatief langzaam gaat. De volledige warmtepomp heeft bovendien een boilervat nodig die manshoog is voor het warme water. Ook hier is een buitenunit nodig die lawaai kan maken. Deze warmtepomp is een stuk duurder dan de bovengenoemde exemplaren, nog zonder de aanpassingen aan de rest van de verwarming. De subsidie is dan ook iets royaler instappend op € 1.300,- oplopend tot € 3.400,-.

De volledige warmtepomp kent twee varianten. De pomp die warmte uit de buitenlucht haalt en de bodempomp die de warmte uit de grond haalt. Dat vergt echter een investering in een buizenstelsel die 50 tot 150 meter onder de grond de warmte daar weghaalt. Wel energie-efficiënter dan de luchtversie maar voor die prijs koop je ook een instap middenklasse nieuwe auto.

Warmtepomp

En nu allemaal direct aan de warmtepomp?

Dat is maar de vraag. Zoals hierboven al weergegeven is vóór alles een goed of zeer goede isolatie van het huis nodig. En die investering gaat vóór een investering in een warmtepomp. Het eerste geld verdien je dan al terug en het extra comfort dat dan je ervaart krijg je erbij. Bovendien is de verwachting dat de warmtepompen de komende jaren behoorlijk in prijs gaan dalen omdat ze in grotere hoeveelheden geproduceerd gaan worden.

Experts verwachten een prijsdaling van 30% in de komende 10 jaar. Vergeet niet dat je met de huidige prijsstelling zo’n 12 tot 20 jaar nodig hebt om een warmtepomp terug te verdienen, afhankelijk of je kiest voor het hybride model of het volledige model. Ook verwacht ik dat het geluidsniveau van de nieuwe warmtepompen lager zal zijn nu daar meer aandacht voorkomt. De grote verwarmingsketel fabrikanten zien nu ook dat het spel op de wagen komt.

Remeha heeft begin 2019 Techneco overgenomen om zo marktleider te worden op het gebied van warmtepompen. De groei zal in het begin met name komen van nieuwe huizen die niet meer op het gasnet worden aangesloten. Beginnen met isoleren is ook om die reden nu misschien wel de beste beslissing.

Wil je toch starten met een warmtepomp? Overweeg dan eens het hybride model samen met je bestaande CV ketel. Als we 12 jaar verder zijn heb je die inmiddels terugverdiend en zijn beiden dan aan vervanging toe kies je voor de nieuwste volledige warmtepomp.

Meer informatie inclusief een ‘advies op maat’ of je huis geschikt is voor een warmtepomp vind je op de website van Milieucentraal.