Coronacrisis ook nadelig voor zonneparken in Nederland

Corona crisis

Dit moet je weten over het nieuwe coronavirus (en dit kun je er zelf tegen doen).

Panelen productie ligt stil

De aanleg van zonneparken dreigt in de knel te komen door het coronavirus. Veel panelen worden gefabriceerd in China, maar de productie ligt vrijwel stil.
Het Groninger Solarfields is betrokken bij de aanleg van diverse zonneparken in Nederland. Vorige maand nog maakte het bedrijf bekend dat het een enorm zonnepark aanlegt op het dak van de te overkappen parkeerplaats bij het festivalterrein in Biddinghuizen (onder meer Lowlands).
Een naderend tekort van zonnepanelen heeft zeker onze aandacht, zegt David de Jong van Solarfields. Een probleem op korte termijn verwacht hij nog niet. ,,Wel is het zo dat we voor de aanleg van een van onze parken uit voorzorg een andere leverancier in de arm hebben genomen.’’

Eind maart eerste signalen

Op de lange termijn verwacht De Jong zeker problemen als de productie niet op gang komt. Naar verwachting zal het stokken van de aanvoer zich eind maart voor het eerst doen voelen. Het vakblad Solar Magazine meldde eerder deze maand al dat tekorten en prijsstijgingen niet zijn uit te sluiten.
Sieger Dijkstra van Soleila herkent de geluiden over een tekort aan panelen. Direct last ervan heeft zijn bedrijf niet, omdat Soleila vooral betrokken is bij de ontwikkeling en het ontwerpen van zonneparken.
Overigens zijn er geluiden dat de productie van panelen op sommige plekken is hervat. De vraag is echter wanneer de geproduceerde panelen dan weer op transport gaan naar Europa.

Meer nieuws