Geen importheffing meer op Chinese zonnepanelen

Geen importheffing meer op Chinese zonnepanelen

De importheffing op Chinese zonnepanelen die de Europese Commissie had ingesteld is opgeheven.

De Europese Commissie heeft vijf jaar lang Chinese zonnepanelen duurder gemaakt met heffingen. Zo moesten Europese fabrikanten van zonnepanelen worden beschermd. De heffingen, soms bijna 65%, moesten tegengaan dat Chinese zonnepanelen onder de kostprijs, of onder de Chinese marktprijs in Europa gedumpt zouden worden.

Verschillende marktpartijen leverden kritiek op de heffing. Zonnepanelen zouden onnodig duurder worden waardoor er minder werden verkocht. Volgens de vereniging van installateurs UNETO-VNI hadden flink meer zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden zonder heffing. “De groei had nog veel hoger kunnen uitvallen. Onderzoek van het Directoraat-generaal Justitie en Consumentenzaken (JUST) van de Europese Unie laat zien dat het schrappen van de importheffing 20 tot 30 procent extra afzet zal opleveren. Die groei hebben we hard nodig om de doelen van het Klimaatakkoord te halen.”

Europese fabrikanten van zonnepanelen zijn bang dat het stoppen van de heffing hen schade zal toebrengen.

De Europese Commissie heeft de Europese industrie wel gevraagd of de heffingen gehandhaafd moesten worden en wilde daar nog onderzoek naar doen. Daar bleek echter geen behoefte aan. ‘Nadat de behoeften van producenten, importeurs en gebruikers zijn onderzocht, besloot de Commissie dat het in het belang van de EU als geheel was om de maatregelen te laten vervallen’. Dat zegt de commissie in een verklaring.

Meer nieuws