India gebruikt kanalen voor zonne-energie

India gebruikt kanalen voor zonne-energie

 

India heeft het op een-na-grootste bevolkingsaantal ter wereld. Sinds het begin van de 20e eeuw is de bevolking vervijfvoudigd. Door deze snelle groei in India wordt er steeds meer elektriciteit gebruikt. Ook is het een feit dat het in India erg warm is, de temperatuur verschilt het hele jaar door van 25 tot 33 graden. In de zomer zijn er dan ook gemiddeld 6 tot 9 zonuren per dag, zonne-energie is dus een goede energiebron.

Maar door deze hoge temperaturen verdampt er ook veel water. 1 op de 4 inwoners van India hebben last van de droogte, dit zijn meer dan 330 miljoen mensen. Er zijn zelfs al 1 miljoen mensen zijn gevlucht vanwege het tekort aan drinkwater.

India staat onder andere bekend om de vele zonneparken. Ook hebben ze de grootste energiecentrale ter wereld, op een oppervlakte van 10 vierkante kilometer met 2,5 miljoen zonnepanelen. Toch zijn er nog zo’n 270 miljoen mensen in India die geen toegang hebben tot elektriciteit, dat is 1/5 van de bevolking.

Een kanaal van 19.000 km lang wordt gebruikt om zonne-energie op te wekken. De overheid in India heeft dit in samenwerking met SunEdison bedacht om op deze manier een nog groter deel van het land van elektriciteit te kunnen voorzien. India behoort namelijk al een van de landen met de grootste en meeste zonneparken. Het doel is om de stad Gandhinagar een stad op zonne-energie te maken. Dit project wordt ook wel het “Central Arizona Project Canal” genoemd.

In totaal wordt er 750 meter van het Narmada kanaal gebruikt om zonnepanelen overheen te bouwen. Drijvende zonnepanelen zijn wereldwijd in opkomst maar voor de zonnepanelen in India worden de oevers van het kanaal gebruikt. Het voordeel hiervan is dat er weinig grond nodig is. De overheid hoeft zo minder te investeren in basisinfrastructuur wat de bouw goedkoper maakt.

Ook voor de zonnepanelen in India heeft dit een groot voordeel. Het is namelijk belangrijk dat zonnepanelen hun warmte kwijt kunnen om meer op te leveren, en door het water blijven deze koel. Als de berekeningen kloppen, wekt dit project 1 MW (megawatt) zonne-energie per jaar op. 1 MW kan ongeveer 1.000 huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. Zo blijven ze in India met veel creatieve oplossingen komen.

 

droogte India

Meer nieuws