Minister Van Nieuwenhuizen opent uniek zonnepark op Airport Eelde

Minister Van Nieuwenhuizen opent uniek zonnepark op Airport Eelde

Opening Zonnepark Airport EeldeOp 10 februari 2020 heeft minister Cora van Nieuwenhuizen het zonnepark geopend op Airport Eelde. Het is een uniek zonnepark, want de 63.196 panelen zijn gebouwd tussen de taxi- en start-/landingsbaan. Het hele park levert 21,9 MW aan vermogen en hiermee kunnen 6.200 huishoudens van stroom worden voorzien. Het vliegveld is daarmee geheel zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.

Uiteraard voldoet het nieuwe zonnepark aan alle veiligheidseisen. De panelen kaatsten nauwelijks licht terug. Volgens de nieuwe topman Bart Schmeink schitteren natte auto’s op de parkeerplaats meer dan dit zonnepark. Ook zijn de panelen op 2,10 meter diepe fundering geplaatst, zodat ze elke winddruk van vliegtuigen kan weerstaan.

Elektrisch vliegen

Airport Eelde wil de duurzaamste luchthaven van Nederland worden. Daarom werd er ook een laadpaal voor elektrische vliegtuigen geplaatst. Volgens de minister zal dit de toekomst van het vliegen worden. In de aankomende Luchtvaartnota zal meer bekend worden hoe dit vormgegeven zal worden.

Elektrisch vliegen is alleen realistisch voor kleinere vliegtuigen. Airport Eelde is daarom zeer geschikt, omdat de luchthaven veel lesvluchten faciliteert. Het is de ambitie van de nieuwe topman om binnen 1 á 2 jaar een eerste elektrische vlucht vanaf de luchthaven te laten vertrekken. Een vliegverbinding met een elektrisch vliegtuig met Rotterdam staat op hoog de wensenlijst.

Meer nieuws