Nieuwe zonnepanelenfabriek in Nederland

Nieuwe zonnepanelenfabriek in Nederland

Het is definitief: vanaf eind dit jaar worden de eerste zonnepanelen geproduceerd in de fabriek van Energyra in Zaanstad. Met de ondertekening van een contract met het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland en de inbreng van internationale investeerders is de laatste stap gezet.

Energyra is na een injectie van rond 20 miljoen euro begin maart al begonnen met de bouw van de benodigde machines. Vanaf 1 april wordt het beoogde, bestaande bedrijfspand van 8500 vierkante meter gereed gemaakt. Waar dat staat is nog in nevelen gehuld, maar de fabriek kan naar verwachting eind september worden afgerond.

De nieuwe productielocatie zal naar schatting jaarlijks 350.000 hoogrenderende en duurzaam geproduceerde zonnepanelen opleveren. De energieopbrengst van deze panelen is ongeveer gelijk aan de elektriciteitsconsumptie van 30.000 huishoudens.

De fabriek biedt werkgelegenheid voor naar schatting 50 tot 60 speciaal opgeleide arbeidskrachten, los van extra banen bij toeleveranciers en afnemers. Voor het eerste jaar zijn de zonnepanelen al uitverkocht. Ze gaan niet alleen naar energiecoöperaties en projecten in Nederland, maar naar heel Europa.

Verbeterde technologie zonnepanelen

Het belangrijkste verschil met de gangbare technologie, die vooral in China wordt toegepast, is dat de zonnecellen niet op de voorkant van de panelen aan elkaar worden gesoldeerd maar aan de achterkant met elektrisch geleidende lijm op een soort printplaat worden geplakt. Daarvoor is geen loodhoudend soldeer nodig en de printplaat wordt fluorvrij geproduceerd.

Meer nieuws