Zonnepanelen camper: 4 praktische voordelen

Zonnepanelen camper

Steeds meer camperaars willen zonnepanelen op hun camper laten installeren. Wat natuurlijk ideaal is voor mensen die graag in de vrije natuur willen kamperen. Je bent immers zelfvoorzienend, en je hebt hiermee toch een extra stukje luxe van een huis op wielen.

Zonnepanelen camper: Voordelen

Er zijn natuurlijk voor- en nadelen aan zonnepanelen op je camper. Hier een aantal redenen waarom je dit wel zou aan kunnen schaffen;

Zekerheid en vrijheid

Doordat je met zonnepanelen meer elektrische apparatuur kunt gebruiken, en deze ook langer kunt gebruiken. Je bent vrijer om te gaan en staan waar je wilt. En ook kun je een langere periode in de natuur blijven. Je bent niet meer afhankelijk van een camping met dure stroompalen.

Milieu

Beter voor het milieu

Zonne-energie is enorm duurzaam. Hoe efficiënter de zonne-cellen, des te meer opgewekte stroom en des te lager je milieu-impact.

Duurzame investering

Eenmaal geïnstalleerd word je investering meteen terugverdiend. je hebt direct stroom en kwalitatieve zonnepanelen hebben een lange levensduur.

Eenvoudig te onderhouden

de regen spoelt regelmatig de zonnepanelen op je camper schoon, vooral in Nederland natuurlijk… Je doet je er goed aan om de zonnepanelen camper zo nu en dan te controleren op hardnekkig vuil. Stof en ander soort vuil kan het rendement van je zonnepanelen verlagen.

Wat leveren zonnepanelen op een camper op?

Er zijn een aantal factoren die meespelen in het uiteindelijke rendement van een zonnepaneel:

  • Weersomstandigheden
    • een zonnepaneel levert meer op tijdens een zonnige dag dan op een bewolkte dag;
  • Seizoenen
    • In de zomer ligt het rendement doorgaans hoger dan in in de winter. Dit komt doordat er in de zomer meer zonuren zijn, de zon staat dan hoger en er is meer U.V. -straling. het scheelt dat veel mensen vooral in de zomer met de camper op vakantie gaan;
  • Hellingshoek
    • De hellingshoek van een zonnepaneel is erg belangrijk. Helaas is dit op een camper lastiger te realiseren, maar niet geheel onmogelijk. het hoogste rendement wordt namelijk behaald als panelen naar het zuiden zijn gericht en deze in een hellingshoek van 35 graden ligt.

Hellingshoek

De Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst (GDO) van een zonnepaneel wordt als volgt berekend: een 85 Watt zonnepaneel laadt onder perfecte omstandigheden 85 Watt per uur. Maar deze omstandigheden verschillen natuurlijk dagelijks.

Tussen maart en oktober komt er in Nederland al het ligt op een hele dag overeen met 4 uren perfecte omstandigheden, volle zonuren noemen we dit. De gemiddelde opbrengst van een 85 Watt paneel is dus als volgt:

85 Watt x 4 volle zonuren = 340 Wattuur per dag.

Hoeveel zonnepanelen op de camper?

Hoeveel zonnepanelen heb je nou precies nodig op de camper? Om daar antwoord op te kunnen geven moet je eerst inzicht krijgen in je verbruik. Het dagelijkse stroomverbruik bereken je door het vermogen van een apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uren dat je het apparaat op een dag gebruikt. Uiteraard is ook de ruimte op het dak van de camper van belang.

Regeling teruglevering zonne-energie

Soorten zonnepanelen voor op de camper

Mono- en Polykristal

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in een monokristal en in een polykristal type. een monokristal paneel zou een iets hogere opbrengst hebben dan een polykristal paneel, maar dat geldt vooral in gebieden waar het klimaat vrij constant is. Binnen Europa heeft dit dus vrijwel geen verschil. Het monokristal kost iets meer maar heeft donkere egale zoncellen en door de uitstraling hiervan kiezen mensen vaak voor deze zonnepanelen.

 

Flexibel

Het grootste voordeel van een flexibel zonnepaneel op de camper is dat deze buigzaam is, lichter is en daarmee breder toepasbaar is. het nadeel is wel dat deze vaak wat duurder zijn dan een traditioneel paneel.

Eerder was het zo dat deze flexibele zonnepaneel een stuk minder kon opbrengen. Tegenwoordig leveren deze panelen ongeveer evenveel op en hebben ze een gelijkwaardig rendement.

Een flexibel zonnepaneel is  praktisch omdat deze makkelijker te vervoeren is, je kunt hem zo oprollen en meenemen. Dankzij deze ontwikkeling kunnen deze panelen nu op verschillende plekken worden geplaatst.

Voor opvouwbare zonnepanelen kun je onder andere terecht bij Coolblue.